Inloggen

Voor ouders

De laatste tijd zijn studentenverenigingen veel in het nieuws geweest en daarmee heeft het lid zijn bij een studentenvereniging ineens veel meer lading gekregen. We begrijpen dat u als ouder mogelijk bedenkingen hebt bij een studentenvereniging en met verschillende vragen zit omtrent het lidmaatschap, de ontgroening en wat het lid zijn betekent voor de studie van uw zoon of dochter. We hopen de meeste van uw mogelijke zorgen weg te nemen door bepaalde zaken te verduidelijken. Indien u na het lezen van onderstaande teksten nog andere vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen. We beantwoorden al uw vragen graag!


Studententijd

Je studententijd houdt meer in dan het starten van een nieuwe studie. Nieuwe studenten gaan veelal op kamers en bouwen langzaamaan een heel nieuw leven op in de stad waar zij gaan studeren. Naast het succesvol afronden van een studie, is sociale ontwikkeling van minstens even groot belang. In een onbekende stad kan het vormen van een nieuw netwerk namelijk lastig zijn, zeker in het eerste of misschien zelfs tweede jaar van de studie. Om die reden sluiten veel studenten zich aan bij een studentenvereniging. De vereniging is een ideale plek voor uw zoon of dochter om zijn of haar sociale netwerk uit te breiden. In het eerste jaar worden alle leden direct onderdeel van een jaarclub met ongeveer 10 andere leeftijdsgenoten en later zijn er ook nog mogelijkheden je aan te sluiten bij een verticale of genootschap. Op deze manier zal uw kind snel veel nieuwe contacten opdoen.  Hierdoor fungeert het lidmaatschap gedurende de studententijd van uw kind dus ook als een sociaal vangnet.

Als uw kind daarnaast ook op kamers gaat, komen er in korte tijd veel nieuwe zaken op hem of haar af. Het is fijn om binnen een vereniging mensen klaar te hebben staan die in de voorgaande jaren dezelfde fases hebben doorgemaakt. Door samen van je studententijd een onvergetelijke tijd te maken, sluiten leden vriendschappen voor het leven en kun je altijd op elkaar bouwen! 

Tot slot is het goed een onderscheid te maken tussen studieverenigingen en studentenverenigingen. Daar waar studieverenigingen zich alleen richten op de studie en alles hierom heen, leggen wij graag de nadruk op sociale ontwikkeling onder studenten in het algemeen. Omdat er studenten met allerlei verschillende achtergronden lid zijn bij N.S.V. Ovum Novum, zullen studenten contact maken met zowel leden van de eigen studie als van andere studies. We willen benadrukken dat lid zijn bij een studentenvereniging geen vervanging is van het sociale leven tijdens de studententijd, maar juist een mooie toevoeging!

Studieresultaten

N.S.V. Ovum Novum is een hele diverse vereniging, bestaande uit leden met de meest uiteenlopende achtergronden. Daarnaast komen er studenten vanuit verschillende jaargangen samen, waardoor het gemakkelijk is om in contact te komen met studenten die in het verleden dezelfde vakken hebben gevolgd als uw zoon of dochter. Heeft uw kind vragen over de stof, dan kun je binnen de vereniging heel makkelijk bij ervaringsdeskundigen terecht. Op een borrel zul je dan ook vaak genoeg discussies horen over bepaalde wetten van Rechten, marketingacties van Bedrijfskunde en de snijzaal van Geneeskunde.

Het vooroordeel dat lid zijn van een studentenvereniging een slechte invloed heeft op je studieresultaten is niet het geval! Sterker nog, verenigingsstudenten zijn vaak erg ambitieus en willen hun hoofd graag boven het maaiveld uitsteken. Daarnaast leren onze leden erg veel van het doen van commissiewerk binnen de vereniging; organiseren, samenwerken, bedrijven benaderen, onderhandelen en spreken voor groepen. Tot slot bestaat er bij Ovum Novum een grote mate van sociale controle als het gaat om het behalen van goede studieresultaten. Laat je je studie teveel versloffen, dan zul je het van bijvoorbeeld je jaarclubgenoten horen en verwachten ze dat je je niet op de sociëteit vertoont!

'Ontgroening'

Om lid te worden van onze vereniging dient uw zoon of dochter een introductieperiode te doorlopen. Gekeken naar de verhalen die de laatste tijd de ronde doen over ontgroeningen, is onze introductie hier niet mee te vergelijken. 

Onze vereniging is in 1990 opgericht als een soort tegenbeweging om af te komen van het verplichte karakter waar veel andere verenigingen om bekend staan. Onze oprichters wilden een plek creëren voor studenten die zich niet thuis voelen bij een traditionele vereniging met een verplichtend karakter. Bij ons zult u dus bijvoorbeeld geen extra privileges voor ouderejaars leden of andere hiërarchise aspecten tegenkomen. Bij Ovum Novum heeft ieder lid dezelfde rechten. 

Om lid te worden moet echter wel een introductieperiode doorlopen worden, die wij de Eigen Introductie noemen. In deze periode staat de kennismaking met de vereniging centraal en is het doel alle nieuwe leden zoveel mogelijk bij te brengen over de vereniging, haar geschiedenis, haar verbanden en haar gebruiken.Veel leden van onze vereniging noemen de introductieperiode achteraf juist een mooie tijd, omdat je heel veel leert over het studentenleven en Ovum Novum en in korte tijd veel jaargenoten leert kennen. Over de inhoud van de Eigen Introductie kunnen we vanzelfsprekend niet veel prijsgeven, om het verrassingskarakter van deze periode te behouden. Wel willen we u meegeven dat de Radboud Universiteit samen met de N.S.V. Ovum Novum en de N.S.V. Carolus Magnus tot een gedragscode zijn gekomen die hieronder te lezen is.

Radboud-University-Nijmegen-logo.png
Gedragscode.jpg
Gedragscode verenigingenintroductie