Inloggen

Bestuursblog - ab Actis

Bestuursblog - ab Actis

Na de Praeses en de Assessor Vereniging heb ik dan nu de eer om mijzelf en mijn functie aan jullie voor te stellen. Ik ben Iris Maessen, 20 jaar oud en ik studeer Geneeskunde aan de Radboud Universiteit. Hoewel ik Geneeskunde een ontzettend gave studie vind, heb ik dit met liefde een jaar stilgezet om een bestuursjaar te doen bij N.S.V. Ovum Novum. Veel mensen zien niet meteen de connectie tussen mijn studie en een jaar een studentenvereniging besturen, maar toch zal ik later in deze blog uitleggen waarom dit voor mij een erg waardevolle toevoeging is.

Binnen het achtentwintigste bestuur der N.S.V. Ovum Novum bekleed ik de functie van ab Actis, ofwel secretaris. Als ab Actis heb ik een aantal (vooral administratieve) taken. Ovum Novum telt iets meer dan 550 leden die allemaal hun steentje bijdragen aan de groei en bloei van deze studentenvereniging. Van alle leden houd ik een zo actueel mogelijke ledenadministratie bij, die de rest van het bestuur te allen tijde kan raadplegen voor hun eigen functie. De Assessor Vereniging weet zo precies wie in welke commissie, jaarclub of genootschap zit, de Quaestor Vereniging weet zo bij wie er contributie afgeschreven moet worden en ik weet precies naar welk adres er wanneer een verjaardagskaart gestuurd moet worden!

Daarnaast notuleer ik bij de meeste vergaderingen die met het bestuur te maken hebben. Elke week heeft het bestuur een bestuursvergadering, waarbij het reilen en zeilen van de vereniging en de stichting besproken wordt. Deze bestuursvergadering notuleer ik, zodat wijzelf, de Raad van Advies en de Raad van Toezicht altijd onze besluitvorming terug kunnen lezen, kunnen controleren en kunnen handhaven. Hetzelfde doe ik bij de Algemene Ledenvergadering, waar ik alle inbreng van de leden en de gemaakte besluiten vastleg. Logischerwijs beheer ik ook het archief, waar de notulen en andere belangrijke documenten zijn opgeslagen om later altijd weer teruggelezen te kunnen worden. Dit klinkt misschien allemaal niet erg sexy, maar onderschat niet hoe belangrijk het is!

Als ab Actis ben ik ook de contactpersoon voor iedereen die Ovum Novum probeert te bereiken, per post, mail of telefoon (Goedemiddag, N.S.V. Ovum Novum, met Iris!). Vervolgens probeer ik zoveel mogelijk vragen zelf te beantwoorden of breng ik mensen in contact met de bestuurder die er over gaat. Dan heb ik nog inzicht in de agenda’s van alle bestuurders en die van de sociëteit, zodat ik altijd weet wat er waar speelt en wie waar mee bezig is. Zo kan ik dus ook afspraken inplannen in overleg met de rest van het bestuur. De agenda die van belang is voor de leden stuur ik elke week in de weekmail naar de leden, met daarbij de belangrijke mededelingen van het bestuur.

Al deze taken van de ab Actis bij elkaar maken dat ik een goed overzicht heb van wat er speelt binnen de vereniging. Dat vind ik zelf één van de leukste dingen van mijn functie! En zo weet ik ook dat de rest van het bestuur ‘nationale secretaressedag’ op de agenda heeft gezet. Heel grappig, mannen.. Maar ik heb nog een ander gedeelte van mijn takenpakket dat afwijkt van de rest en ik zelf heel erg leuk vind, namelijk het begeleiden van de eerstejaars en de Eerstejaarscommissie. Als eerstejaars komt er ontzettend veel op je af en ik ben eindverantwoordelijke voor het wegwijs en actief maken van de eerstejaars binnen Ovum Novum. Om de eerstejaars hierbij te helpen is het Eerstejaarstraject ontwikkeld, waarbij ze elkaar en de vereniging zo goed mogelijk leren kennen. De jaarclub die uiteindelijk de meeste punten behaalt is de actiefste jaarclub en mag zich ‘Jaarclub van het Jaar’ noemen! Welke jaarclub zou het dit jaar worden?

Dit zijn de taken van mij als ab Actis, maar de vereniging wordt draaiende gehouden door een zeskoppig bestuur dat nauw met elkaar samenwerkt. Het feit dat je met een hecht team een heel jaar al je energie steekt in deze geweldige studentenvereniging, is wat mij elke dag met veel plezier naar de sociëteit doet fietsen. Door mijn bestuursjaar als ab Actis leer ik goed communiceren, samenwerken, improviseren, verantwoordelijkheid nemen en gestructureerd werken, wat ik straks allemaal kan gebruiken als toekomstig arts. Maar bovenal maak ik dit jaar fantastische dingen mee samen met mijn bestuur en alle andere leden, iets dat ik nooit meer zal vergeten!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen